Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012


Πολυεθνικές εταιρείες ,χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιδιώτες αλλά και κυβερνήσεις πλούσιων  χωρών  αγοράζουν  εδώ και  αρκετά χρόνια  εκατομμύρια στρέμματα εδάφους από πάμπτωχες χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να τα πουλήσουν και των οποίων κάτοικοι λιμοκτονούν  .
 Τα sovereign funds – ο κρατικός πλούτος –δεν επενδύθηκαν μόνο σε ..<αέρινα > τραπεζικά προιόντα  ,αλλά και στην πιο σταθερή αξία που υπάρχει στη γη!!! Δηλαδή ,στην ίδια τη γη.
Οι πλούσιες χώρες αγόρασαν –μαθαίνομε-  γη σε ξένα προς αυτές εδάφη ώστε να την καλλιεργήσουν και στη συνέχεια να εξαγάγουν τα προιόντα  στις ….δικές τους χώρες .
..   Πρώτη αποκάλυψε το γεγονός η ιταλική εφημερίδα LA REBPUBBLICA  στις αρχές του έτους  2009. Αλλά κανείς δεν φάνηκε να ανησυχεί ιδιαίτερα. δεδομένου ότι το μείζον πρόβλημα φαινόταν  να είναι η επερχόμενη οικονομική κρίση.
  Ο χορός, είχε ξεκινήσει  πριν από  πολλά χρόνια,  με τον εκβιασμό των φτωχών χωρών από τις πλούσιες, ώστε να επιδίδονται σε καλλιέργειες που θα εξήγαγαν για βιοκαύσιμα ,αντί για τροφή , εκβιασμός ο οποίος  πραγματοποιούνταν είτε με τα   κερδοσκοπικά παιχνίδια στις <αγορές> προιόντων  ( πρώτων υλών , τροφίμων κλπ). που επέφεραν αστάθεια στις τιμές, είτε με τους  επαχθείς δασμούς στις εισαγωγές  από τις πλούσιες χώρες των προιόντων του Τρίτου κόσμου . Εδώ και πολύ καιρό  οι φτωχές αυτές χώρες   είναι αναγκασμένες να ξεπουλάνε τη γη τους, Οι δε επίορκοι  ηγέτες τους,  εμφανίζουν  τις αγοραπωλησίες  ως μάννα εξ ουρανού για τους λιμοκτονούντες υπηκόους τους, αλλά και  ως πολλά υποσχόμενη επένδυση !!!!!!!.Ενδεικτικά αναφέρομε  ότι ο Φιλίπ Χάιλμπεργκ πρώην τραπεζίτης της WALL STREET και κατόπιν επικεφαλής της JARCH CAPITAL ( εταιρεία στην οποία συμμετέχουν αρκετά πρώην στελέχη της CIA και του STATE DEPARTMENT )αγόρασε 4 εκατ. στρ. εύφορης γης στο Σουδάν από τον Γκαμπριέλ Ματίπ γιο του οπλαρχηγού που έλεγχε τότε  ολόκληρη την περιοχή .Στη Μαδαγασκάρη ,η DAEWOO ενοικίασε για 99 χρόνια 13 εκατ. στρ. για να καλλιεργηθεί καλαμπόκι και να τραφεί ο κορεάτικος λαός ,ενώ οι κάτοικοι του εξωτικού νησιού λιμοκτονούν. Η Κίνα ,από το 2007 αγοράζει εκατ. στρ. στο Καζακστάν  στο Σουδάν και στις Φιλιππίνες . Ο Καντάφι έδινε  δωρεάν πετρέλαιο προκειμένου να αγοράσει εδάφη στην Ουκρανία  ενώ  οι Σαουδάραβες αγόρασαν εδάφη στην Ινδονησία όπου θα καλλιεργήσουν ρύζι το οποίο θα εξάγεται στην πατρίδα τους.
Από την πλευρά τους ,οι ανεπτυγμένες χώρες πράττουν το ίδιο αλλά μέσω εταιρειών -για κερδοσκοπικούς λόγους- προσβλέποντας σε νέα άνοδο των τιμών των τροφίμων  λόγω κλιματικής αλλαγής, ανισορροπίας προσφοράς –ζήτησης ή πιθανής αναβίωσης του προστατευτισμού. Για παράδειγμα η MORGAN STAΝLEY έσπευσε να αγοράσει τεράστιες εκτάσεις στην Ουκρανία (2009)  καθώς και η  βρετανική LANDCOM .
 Ο παγκόσμιος χάρτης θα γίνει αγνώριστος και περίεργος. Δεν θα ξέρομε ποιος ανήκει σε ποιόν .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου