Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Προάγγελος βαθύτερης κρίσης η εντεινόμενη συσσώρευση χρυσού


Από αυτό εδώ το μπλογκ είχαμε από καιρό αναφέρει, σε παλαιότερα άρθρα, για το σιωπηρό μάζεμα μεγάλων ποσοτήτων φυσικού χρυσού και αργύρου που γίνεται εδώ και μερικά χρόνια από τις κεντρικές τράπεζες της Κίνας, της Ρωσσίας, της Σαουδαραβίας, κλπ. 

Έχουμε επίσης αναφερθεί στις τεχνητά συγκρατούμενες χαμηλές τιμές των μετάλλων μέσω της μεθόδου σορταρίσματος χάρτινων υποσχετικών χρυσού στην αγορά παραγώγων, γεγονός που εδώ και πολλά χρόνια καταγγέλεται από την G.A.T.A. 
Όλα αυτά βέβαια συνέβαιναν για πολύ καιρό κάτω από τα ραντάρ των επενδυτών, ώστε να μπορούν οι εμπλεκόμενοι (έξυπνο χρήμα) να συσσωρεύουν τα μέταλλα με την άνεσή τους. 

Φαίνεται όμως πως η περίοδος ήρεμης σσυσσώρευσης πρόκειται να λάβει τέλος καθώς αρκετές κεντρικές τράπεζες προβαίνουν σε ανοικτές αγορές αλλά ακόμα και ο γνωστός σε όλους μεγαλοεπενδυτής -και μέχρι τώρα επικριτής του χρυσού- Τζώρτζ Σόρος, προέβη ξαφνικά σε μεγάλες πωλήσεις μετοχών ενώ ταυτόχρονα αγόρασε χρυσό (σε χάρτινη μορφή ETF) αξίας πολλών εκατομμυρίων δολλαρίων. 

Το άρθρο που αναδημοσιεύουμε από το DefenceNet πιό κάτω είναι χαρακτηριστικό της αλλαγής στο επενδυτικό κλίμα της εποχής μας και ταυτόχρονα προάγγελος μεγάλων αναταραχών αλλά ταυτόχρονα και ανοδικών τάσεων στις τιμές των πολυτίμων μετάλλων.

"Προπολεμική εικόνα στις αγορές με συσσώρευση χρυσού - 
18,6τ. αγόρασε η Ρωσία!"

Σε συσσώρευση χρυσού προχωρά η ρωσική κεντρική τράπεζα αγοράζοντας 18,6 τόνους και αυξάνοντας τα αποθέματά της στους 936,2 τόνους χρυσού, περίπου 30 εκατομμύρια ουγγιές. 
Όλα αυτά μετά την αποκάλυψη ότι και ο διεθνής επενδυτής και γεράκι των αγορών Τζόρτζ Σόρος, επίσης αγόρασε χρυσό αξίας 50 εκατ. ευρώ μειώνοντας το χαρτοφυλάκιό του σε μετοχές. 

Η Ρωσία έχει ξεκινήσει πριν από μερικούς μήνες να συγκεντρώνει χρυσό σε ράβδους και σε νομίσματα, κάτι που δείχνει ότι η ρωσικιή κυβέρνηση φοβάται μείζονα αναταραχή είτε σε γεωστρατηγικό επίπεδο, είτε σε νομισματικό. Φυσικά το ένα, δεν εξαιρεί το άλλο. Αλλά οι μαζικές αγορές χρυσού που αποτελεί το επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους μείζονος γεωστρατηγικής αναταραχής μόνο αισιοδοξία δεν μπορούν να προκαλέσουν, καθώς τα σύνεφα σε ολόκληρη την περιοχή από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Κόλπο και από τον Κόλπο μέχρι τον Καύκασο, πυκνώνου. 
Μην ξεχνάμε ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ενισχύει συνέχεια τις δυνάμεις του στην Καύκασο... 

Την ίδια συμπεριφορά επιδεικνύουν και αραβικά κράτη που αθόρυβα αυξάνουν τα αποθέματα χρυσου. Τόσο το Κατάρ, όσο και τα ΗΑΕ προχώρησαν σε συνολικά αγορές περισσότερων από 12 τόνων τους τελευταίους μήνες. Ανάλογη συγκέντρωση χρυσού, με αυτούς τους ρυθμούς μπορεί να συγκριθεί μόνο με την εποχή πριν από τον Β'Π.Π.. 
Όλα αυτά βέβαια, είναι άκρως ανησυχητικά για την Ελλάδα. Στην παρούσα χρονική συγκυρία ο φόνος της νομισματικής αστάθειας είτε λόγω της οικονομικής λαίλαπας που πλήττει την ευρωζώνη είτε μείζονων γεωστρατηγικών ανακατατάξεων, μόνο περαιτέρω προβληματισμό μπορούν να προκαλέσουν... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου