Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Τώρα πάνε να «φάνε» την Κύπρο


Τώρα πάνε να «φάνε» την Κύπρο
Από αλλού το περιμένανε στην Κύπρο από αλλού τους ήρθε. Ενώ εδώ στην Ελλάδα την περίοδο που η κρίση βρίσκονταν στο αποκορύφωμά της, μας «πολεμούσαν» με κάθε μέσο οι λεγόμενες αγορές για να κερδοσκοπήσουν εις βάρος μας, κάτι που τελικά κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό, στην Κύπρο τους καταδιώκει η επίσημη «Ευρωπαϊκή Συμμαχία».
Δηλαδή επίσημοι εκπρόσωποι των φορέων όπως οι Ε.Ε και Ε.Κ.Τ., οι οποίοι με δηλώσεις τους πολλές φορές δημιουργούν κλίμα απαξίωσης και πανικού. Φαίνεται ότι οι «τύποι» ψάχνουν να βρουν ότι μπορεί να κάνει ζημιά στην Κύπρο, διότι πολύ απλά ο «πλούτος» της αποδεδειγμένα είναι μεγάλος και έως σήμερα δεν είχαν την τύχη οι φίλιες δυνάμεις να βάλουν χέρι. Τώρα λοιπόν είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να «εισβάλουν» με τον τσαμπουκά τους στην συγκεκριμένη αγορά, με πρόσχημα την στήριξη της Μεγαλονήσου μέσω του προγράμματος «διάσωσης» που ετοιμάζουν.

Τρανταχτό παράδειγμα αυτών των σκέψεων που βρίσκουν πολλούς υποστηρικτές, η παρέμβαση που έγινε πριν από λίγες μέρες από το μέλος το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, που έτσι απλά είπε ότι δεν πρέπει να επιβληθεί «κούρεμα» σε όλες ανεξαιρέτως τις καταθέσεις στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της χώρας, αφήνοντας όμως ξεκάθαρα ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί κούρεμα σε καταθέσεις, που βρίσκονται σε κυπριακές τράπεζες, από ένα ποσό και πάνω, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ένα απίστευτο bank run αντίστοιχο, ίσως και χειρότερο, από αυτό που βιώσαμε στην Ελλάδα.
Την υπόθεση άνοιξε πρόσφατα δημοσίευμα σε μεγάλο διεθνές δίκτυο το οποίο έκανε λόγο για επικείμενο «κούρεμα» των καταθέσεων που βρίσκονται σε κυπριακές τράπεζες. Και ενώ έχουν διαψευστεί επισήμως αυτά τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει και το κλίμα είχε ηρεμήσει κάπως, έρχεται ξανά ο κ. Κερέ και το επαναφέρει στο προσκήνιο. Και πότε τα λέει όλα αυτά; Σε μια περίοδο που προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ότι τον Ιανουάριο που πέρασε «έκαναν φτερά» από τα γκισέ των κυπριακών τραπεζών 1,73 δισεκατομμύρια ευρώ με τις καταθέσεις να κινούνται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών, στα 68,42 δισ. ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2012 ήταν 70,15 δισ. ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η ρευστότητα θα γίνει είδος προς εξαφάνιση, θα στραγγίσει η αγορά και η Κύπρος θα τραβήξει έναν Γολγοθά, ίδιο ή και μεγαλύτερο από αυτόν που τραβά η Ελλάδα εδώ και περίπου τρία χρόνια. Και αυτό γιατί η επιβολή ενός προγράμματος «διάσωσης» δεν θα προσβλέπει στην πραγματική διάσωση της, αλλά στο πως θα ωφεληθούν τα μέγιστα όσοι συμμετέχουν σε αυτό. Εταιρίες, σύμβουλοι, μεσάζοντες, Κράτη, κερδοσκόποι και το λοιπό «σκυλολόι» που εμείς πληρώσαμε αδρά.

Το «αστείο» της υπόθεσης είναι ότι κανένας δεν μπορούσε να σκεφτεί πριν από ενάμισι χρόνο περίπου ότι το «απόλυτο» επενδυτικό καταφύγιο των καταθέσεων που επέλεξαν πολλοί συμπολίτες μας για να σώσουν τα χρήματά τους από το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας και επιστροφή στη δραχμή ή και να κερδοσκοπήσουν από αυτή, θα μετατρεπόταν σε «αποδιοπομπαίο τράγο» του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και ότι όσοι το εμπιστεύτηκαν, υπάρχει ενδεχόμενο να χάσουν μέρος των χρημάτων τους. Οι κυπριακές τράπεζες στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης και της πολιτικής αβεβαιότητας προσέλκυσαν σημαντικό μέρος των ελληνικών κεφαλαίων που «ταξίδεψαν» στο εξωτερικό και που πολλά από αυτά παραμένουν έως σήμερα εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου