Ο Τζ. Σόρος καλεί την Αγκελα Μέρκελ να αναλάβει τις πρωτοβουλίες για τη μετεξέλιξη της Ευρωζώνης σε πολιτική Ένωση ή διαφορετικά να αποχωρήσει η Γερμανία από τη ζώνη του ευρώ ώστε να επιβιώσουν οι υπόλοιπες χώρες.
Στην ανάλυσή του ο Σόρος παρουσιάζει τα δεδομένα του ευρωπαϊκού προβλήματος επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μίξη δυο παραγόντων του δημοσιονομικού των χωρών και το τραπεζικό το οποίο έχει τις ρίζες του στην κατάρρευση της Lehman Brothers.
Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν ανέδειξαν τη Γερμανία ως ηγεμονική δύναμη καθώς οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης που διαθέτουν πολιτική επιρροή αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους και πληρώνουν υψηλά επιτόκια. Σύμφωνα με τον Σόρος την κατάσταση επιδεινώνει η δογματική εμμονή της Dundesbank στην ετεροχρονισμένη νομισματική πολιτική λόγω των γερμανικών βιωμάτων με τον υψηλό πληθωρισμό από την Δημοκρατία της Βαυαρίας.
Το αποτέλεσμα, υποστηρίζει, είναι πως η Bundesbank εστιάζει στον έλεγχο του πληθωρισμού αγνοώντας την απειλή του αποπληθωρισμού. Παράλληλα αναγκάζει τις υπερχρεωμένες χώρες να ακολουθήσουν προγράμματα αυστηρής λιτότητας τα οποία στην ουσία διογκώνουν το πρόβλημα καθώς οδηγούνται σε ύφεση ε αποτέλεσμα να αυξάνεται το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.
Το σκηνικό που εδραιώνεται δημιουργεί τον κίνδυνο παγίωσης μιας Ευρωζώνης δυο ταχυτήτων με το ανρθώπινο δυναμικό και το κεφάλαιο να είναι αγκιστρωμένα στο κέντρο προκαλώντας αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση στην περιφέρεια.
Ο Τζ. Σόρος υποστηρίζει πως αν η Γερμανία αποχωρήσει από τη Ζώνη του Ευρώ τότε το ενιαίο νόμισμα θα υποτιμηθεί, οι χώρες που θα μείνουν εντός θα ωφεληθούν καθώς οι οικονομίες τους θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές και το χρέος θα μειωθεί σε πραγματικούς όρους. Παράλληλα με τον έλεγχο της ΕΚΤ στα χέρια τους θα είχαν τη δυνατότητα να συμπιέσουν το κόστος δανεισμού και να βγουν από τον υφεσιακό κύκλο.
Το ίδιο αποτέλεσμα, υποστηρίζει ο Σόρος, μπορεί να επιτευχθεί με μικρότερο κόστος για τη Γερμανία. Αν συμπεριφερθεί ηγεμονικά επιβάλει την τραπεζική ένωση με γρήγορα βήματα, ενώ παράλληλα θα συστήσει ταμείο διαχείρισης χρέους το οποίο θα έχει την αρμοδιότητα του ελέγχου και τις αποπληρωμής του εθνικού χρέους των χωρών το οποίο θα μετατραπεί σε ευρωομόλογα.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να τεθεί, σύμφωνα με τον Σόρος, στόχος για την ανάπτυξη στο 5% σε επίπεδο Ευρωζώνης ώστε μπορέσει να υπάρξει ενεργητική μείωση του χρέους και όχι παθητική.
Κάνε για να προλάβεις το μακελειό!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου