Τοκογλύφοι
«Αμεσα χρήματα σε 5 λεπτά από όλες τις πιστωτικές σας κάρτες, με ή χωρίς υπόλοιπο, σε πολλές άτοκες δόσεις από 1.000 μέχρι 50.000 ευρώ. Εξυπηρέτηση και επαρχία. Τηλ… .».
Με τέτοιες αγγελίες, «φιλικές συμβουλές» από εισπράκτορες εταιρειών, «γραφεία δανεισμού» με υπόγειες διασυνδέσεις στην αλβανική και ρωσική μαφία, η τοκογλυφία αυτήν την εποχή γνωρίζει έξαρση.
Οι επιτήδειοι καταληστεύουν περιουσίες, εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη ρευστού και είναι πολλοί όσοι καταφεύγουν στον «ιδιωτικό δανεισμό» για μικροποσά, λ.χ. έως 5.000 ευρώ προς κάλυψη άμεσων αναγκών, ή για πολλές χιλιάδες ευρώ σε περιπτώσεις εμπόρων και επιχειρηματιών με επιτόκια που φτάνουν ή ξεπερνούν το 10% τον μήνα.
«Ορισμένα ιδιωτικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στην έκδοση τραπεζικών δανείων είναι αυτά που προσεγγίζουν τους υποψήφιους πελάτες – θύματα. Μετά την απόρριψη της αιτήσεως για έκδοση τραπεζικού δανείου ή πιστωτικής κάρτας είναι οι ίδιοι που προτείνουν στον απελπισμένο πολίτη την εξεύρεση μετρητών από κάποιον γνωστό τους ιδιώτη που «θα μπορούσε να εξυπηρετήσει».
Πολλές από τις παραπάνω περιπτώσεις έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια, καθώς τα θύματα αυτών των κυκλωμάτων κινδύνευσαν να χάσουν τα σπίτια τους.
Ευτυχώς δικαιώθηκαν από την ελληνική δικαιοσύνη», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών – Δανειοληπτών κ. Ευάγγελος Κρητικός.«Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η τοκογλυφία σαν φαινόμενο είχε υποχωρήσει την τελευταία 15ετία λόγω της εύκολης πρόσβασης των πολιτών στον τραπεζικό δανεισμό. Ομως τα δεδομένα τους τελευταίους μήνες άλλαξαν.Οι λίστες του «Τειρεσία»Η λειτουργία της λεγόμενης «Λευκής Λίστας» του «Τειρεσία» -πέραν της γνωστής «Μαύρης Λίστας»- καθώς και η λειτουργία ειδικών τμημάτων στις εμπορικές τράπεζες που εκτιμούν και βαθμολογούν τη δανειοληπτική ικανότητα του καταναλωτή σε συνδυασμό με την πρωτοφανή διεθνή χρηματοοικονομική κρίση σπρώχνουν κόσμο στους τοκογλύφους» τονίζει ο κ. Κρητικός.
Η νέα εκδοχή της τοκογλυφίας δεν περιορίζεται μόνον στον δανεισμό χρημάτων με υπέρογκο τόκο σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρηματίες, σε άτομα που έχουν ανοιχτεί υπέρμετρα σε τραπεζικό δανεισμό (κάρτες και δάνεια) ή σε ανέργους.
Χρησιμοποιεί παντοίους τρόπους, όπως λ.χ. μεταχρονολογημένες επιταγές ή «σπάσιμο» επιταγών, με τον δανειολήπτη να υποχρεώνεται να «κόψει» για ένα ποσό 80.000 ευρώ τέσσερις επιταγές των 25.000 ευρώ.
Ποιοι είναι όμως οι σημερινοί τοκογλύφοι;
Ανθρωπος που βίωσε από κοντά την υπόθεση Μανιώτη της «Ηπειρωτικής» τον Απρίλιο του 2005 -μία από τις μεγάλες υπόθεσεις τοκογλυφίας που κατέληξε στην «αυτοκτονία» του επιχειρηματία- δίνει το στίγμα των προσώπων αυτών.
«Στην Ελλάδα έχει αλλάξει η εικόνα που είχαμε για τον τοκογλύφο του πρόσφατου παρελθόντος. Πρώτον, δεν είναι όλοι Ελληνες.
Τοκογλυφικά δουλεύουν οι ξένες μαφίες, η αλβανική κυρίως και ακολούθως η ρωσική που έχουν μαζέψει πολύ χρήμα από παράνομες δραστηριότητες. Αλίμονο σε όποιον πέσει στην ανάγκη τους, είναι αδίστακτοι.
Στη συνέχεια, είναι ορισμένα γραφεία «διευκόλυνσης» για την έκδοση δανείων και κάποιες εισπρακτικές εταιρείες που συνεργάζονται με τις τράπεζες. Γι” αυτές είναι γνωστό ότι έχουν «φουσκωτούς» που με τρόπους στα όρια της νομιμότητας προσπαθούν να εισπράξουν τα οφειλόμενα στις τράπεζες χρήματα και φυσικά την προμήθειά τους».
Η τοκογλυφία στις περιφερειακές πόλεις και στις αγροτικές περιοχές γίνεται από τοπικούς επιχειρηματίες οι οποίοι δανείζουν με τοκογλυφικούς όρους τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή τους και ασφυκτιούν οικονομικά, δημιουργώντας έτσι μία δεύτερη παράλληλη σημαντική πηγή εσόδων, αφορολόγητη.
Το 2011 λόγω της επερχόμενης οικονομικής κρίσης αναμένεται το φαινομένο να αυξηθεί, με δραματικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες» συμπληρώνει ο κ. Κρητικός.
Το κόλπο με τις πιστωτικές κάρτες
«Αμεσα διαθέσιμα μετρητά από όλες τις πιστωτικές σας κάρτες, έχουν δεν έχουν υπόλοιπο, σε δόσεις άτοκες. Εξυπηρέτηση και επαρχία». «Αμεσα δάνεια από όλες τις πιστωτικές σας κάρτες, ακόμη και με υπέρβαση ορίου σε άτοκες δόσεις. Καθημερινά 09.00 – 22.00, κ. Βάσω».
Στις μικρές αγγελίες εφημερίδων πληθαίνουν οι αγγελίες του είδους, που υπόσχονται άμεσα μετρητά από πιστωτικές με ή χωρίς υπόλοιπο, πίσω από τις οποίες μπορεί να κρύβονται κυκλώματα τοκογλυφικά.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι τοκογλύφοι είναι έμποροι ή πρόσωπα τα οποία συνεργάζονται με εμπόρους που διατηρούν συμβάσεις με τράπεζες για την πώληση προϊόντων με άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών.
Η κομπίνα είναι απλή. Οι τοκογλύφοι δανείζουν ζεστό χρήμα (από 1.000 ευρώ έως ποσά που υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ) σε κατόχους καρτών με πρόφαση την εικονική αγορά προϊόντων. Με τον τρόπο αυτόν ο τοκογλύφος, αφού δανείσει τον πελάτη, εισπράττει κατευθείαν από την τράπεζα το ποσό που δάνεισε (όπως ορίζεται στις σχετικές συμβάσεις) αλλά και τον ΦΠΑ από την εικονική πώληση. Τώρα, όσον αφορά τον δανειολήπτη που εξαναγκάστηκε να μπει σε αυτήν τη συναλλαγή, εάν έχει χρήματα θα πληρώσει κατά πολύ ακριβότερα την πιστωτική του. Εάν δεν μπορεί να ανταποκριθεί, θα κυνηγηθεί από την τράπεζα, ενώ την ίδια ώρα ο τοκογλύφος θα τρίβει τα χέρια του καθώς άκοπα, χωρίς «φουσκωτούς» και άλλους, θα εισπράττει νομιμοφανώς τους υπέρογκους τόκους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου