Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Διαλύονται οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ουκρανοί στρατιώτες αυτομολούν, προσχωρούν στις Ρωσικές δυνάμεις και δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα εδάφη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας κάτω από τη… Ρωσική σημαία.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει πανικό στην κυβέρνηση του  Κιέβου που βλέπει τις δυνάμεις ασφαλείας στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας να είναι σε πλήρη αποσύνθεση και κηρύσσουν γενική επιστράτευση, χωρίς όμως να υπάρχει ιδιαίτερη προσέλευση μέχρι στιγμής.
Πριν από λίγη ώρα την είδηση ότι η κυβέρνηση του Κιέβου έδωσε εντολή στην ηγεσία των ουκρανικών Ε.Δ. να καλέσουν εφεδρείες και να κηρύξουν γενική επιστράτευση μετέδωσαν τόσο το BBC όσο και το Sky News.
Νωρίτερα ο ανταποκριτής του πρακτορείου Itar Tass στην Κριμαία μετέδωσε πως «ουκρανοί στρατιώτες που υπηρετούν σε στρατιωτικές μονάδες προσχωρούν τις ρωσόφιλες δυνάμεις αυτοάμυνας στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία».
Πολλοί στρατιώτες, που αποδοκιμάζουν τη νέα κυβέρνηση Κιέβου, αφήνουν τις μονάδες τους και παραιτούνται. Ορισμένες μονάδες μάλιστα, ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να ακολουθήσουν τις διαταγές των δυνάμεων αυτοάμυνας.
Τα περιστατικό αυτό έρχεται μετά την ανακοίνωση από το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν  ότι θα «υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας στην Ουκρανία» και τις πολεμικές προετοιμασίες από πλευράς Μόσχας. Κάτι που έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση την κυβέρνησης του Κιέβου, η οποία βλέπει πώς στη νοτιοανατολική Ουκρανία χάνει το «παιχνίδι».
Εν τω μεταξύ, αυξάνονται τα θερμά σημεία στην ανατολική και νότια ρωσόφωνη Ουκρανία, με εισβολές ενόπλων σε πολλά στρατηγικά σημεία ή μεγάλες φιλορωσικές διαδηλώσεις.
Εκατον είκοσι άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας στη διάρκεια φιλορωσικής διαδήλωσης, η οποία οδήγησε στην εισβολή και κατάληψη του κτιρίου της τοπικής κυβέρνησης από φιλορώσους διαδηλωτές.
Στο Ντόνετσκ, προπύργιο στην ανατολική Ουκρανία του αποπεμφθέντος προέδρου Γιανουκόβιτς, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το καθεστώς της περιφέρειας Ντονμπάς, όπως έχει ήδη προβλεφθεί και στην Κριμαία.
Πολλές στρατηγικές θέσεις τελούν πλέον υπό τον έλεγχο ενόπλων, ένστολων χωρίς διακριτικά. Ελέγχουν τα αεροδρόμια της Συμφερούπολης, της Σεβαστούπολης, της πόλης Κιρόφσκογε και το κέντρο της Συμφερούπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας, υψώνοντας τη ρωσική σημαία σε πολλά κυβερνητικά κτίρια
ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ



 

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Δεν θα μπαίνουμε φυλακή για χρέη προς το δημόσιο πλέον

filaki-dimosio_400
Τη χαριστική βολή στο θεσμό της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο δίνει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) το οποίο με πλειοψηφία 8-5 έκρινε αντισυνταγματική τη ρύθμιση που προβλέπει τη στέρηση της προσωπικής ελευθερίας των οφειλετών.
Κατά τη χθεσινή διάσκεψη, το ΑΕΔ, ενώπιον του οποίου παραπέμφθηκε το ζήτημα για οριστική επίλυση μετά τις αντιφατικές αποφάσεις που έχουν εκδώσει τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο Αρειος Πάγος, υιοθέτησε την άποψη υπέρ της αντισυνταγματικότητας του επαχθούς μέτρου που διατύπωσε το 2008 η Ολομέλεια του ΣτΕ. Σύμφωνα με τους δικαστές, η προσωποκράτηση ως μέτρο στερητικό της ελευθερίας είναι συνταγματικώς ανεπίτρεπτη και αντίθετη στα άρθρα 2 και 5 του Συντάγματος που επιτάσσουν ως πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας τον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου, πυρήνας της οποίας είναι η προσωπική ελευθερία. Κατά την άποψη που πλειοψήφησε, είναι διαφορετικό το θέμα της στέρησης της προσωπικής ελευθερίας ως ποινή για αποδοκιμαστέα κοινωνική συμπεριφορά και άλλο ως διοικητικό μέτρο που αποβλέπει στην άσκηση πίεσης για την εξόφληση χρηματικού χρέους. Και αυτό διότι αποτελεί μέτρο καταναγκασμού, όχι πάνω στην περιουσία του οφειλέτη αλλά επί του ιδίου του προσώπου του οφειλέτη. Ανάλογη εισήγηση είχε κάνει στο ΑΕΔ και ο σύμβουλος Επικρατείας Ι. Μαντζουράνης.
Η απόφαση του ΑΕΔ (συνεδρίασε υπό την προεδρία του προέδρου του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδα και τη συμμετοχή του προέδρου του ΣτΕ Π. Πικραμμένου), που αναμένεται να δημοσιευτεί τις προσεχείς ημέρες, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την, έστω και περιορισμένη, εφαρμογή της σχετικής νομοθετικής διάταξης (ν.2717/99) και λύνει τον νομικό γόρδιο δεσμό υπέρ του ΣτΕ. Σημειώνεται ότι ο Αρειος Πάγος με μεγάλη πλειοψηφία είχε ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας του θεσμού για λόγους δημόσιου συμφέροντος, κάνοντας δεκτή την εισήγηση του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά ότι η προσωποκράτηση συμβάλλει ουσιαστικά στην είσπραξη των δημόσιων εσόδων, χωρίς τα οποία «το κράτος θα είναι αδύνατον να ανταποκριθεί στον σύγχρονο κοινωνικό του ρόλο». *
Σχολιάστε: